Skip to:

Onderwijs nieuws

Anderhalf procent van de scholen tijdelijk gesloten

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - do, 12/03/2020 - 16:00
In november zijn vanwege corona-besmettingen 25 vestigingen van middelbare scholen tijdelijk gesloten. Dat is 1,5% van de 1.653 vestigingen. Van de ruim 6.500 basisscholen zijn er 28 kortdurend gesloten (0,4%). Dat blijkt uit de eerste maandelijkse rapportage op basis van het meldpunt van de Onderwijsinspectie die minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Toezicht op afstandsonderwijs: wat is nodig en wat gaat al goed?

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 12/03/2020 - 09:50
Het coronavirus (ofwel COVID-19) blijft voor verstoring van het reguliere onderwijs zorgen. Scholen en instellingen moeten regelmatig moeite doen om de bezetting rond te krijgen en onderwijs is regelmatig digitaal of hybride. Natuurlijk realiseert de inspectie zich dat het voor veel scholen en inst...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Educatieve Parel 2020 naar Sander Lochtenberg

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 12/01/2020 - 15:24
De Educatieve Parel 2020 is op vrijdag 27 november uitgereikt aan de auteur van het beste lesmateriaal. Educatief auteur Sander Lochtenberg nam de cheque ter waarde van 1000 euro online in ontvangst. Naast de eerste prijs kende de jury ook een tweede en derde prijs toe.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Staat er in 2035 een leraar voor de klas, of een robot?

onderwijsnieuwsdienst ICT - zo, 11/29/2020 - 17:37
Hoe ver reikt de digitalisering in de klas, vragen leerkrachten zich af. Zijn zij straks nog wel nodig?
Categorieën: Onderwijs nieuws

De online wereld van jongeren tijdens de pandemie

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 11/27/2020 - 14:30
De online wereld van jongeren is sinds de pandemie flink veranderd. Hoe houdt deze doelgroep zich staande tijdens deze pandemie? Wat zijn de risico’s voor deze doelgroep en waar liggen de kansen? Het bericht De online wereld van jongeren tijdens de pandemie verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Aanvragen extra laptops en tablets voor tegengaan onderwijsachterstand

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 11/27/2020 - 09:00
Onderwijsminister Arie Slob stelt opnieuw 3 miljoen euro beschikbaar voor de aanschaf van devices, zoals laptops en tablets, in de strijd tegen onderwijsachterstanden in tijden van corona. De apparaten zijn met name bedoeld voor po- en vo-scholen die vanwege hybride onderwijs en les op afstand extra devices nodig hebben.
Categorieën: Onderwijs nieuws

[EduAd] Probeer Gynzy gratis!

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 11/26/2020 - 08:53
Probeer Gynzy gratis uit en ontdek alle digitale leermiddelen. Je hebt dan tijdelijk toegang tot vele handige tools en kant-en-klare lessen, waarmee je interactief les kan geven op het bord. Daarnaast kun je met de digitale verwerking jouw leerlingen digitaal de adaptieve lesstof laten maken.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Onderzoek: Leren kinderen nepnieuws herkennen door het zelf te maken?

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 11/25/2020 - 16:50
Een nieuw onderzoek probeert uit te wijzen of kinderen daadwerkelijk beter worden in het onderscheiden van betrouwbaar nieuws en nepnieuws door het zelf te produceren.
Categorieën: Onderwijs nieuws

In 4 stappen naar een lerende cultuur op school met de leerKRACHT-methodiek

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 11/24/2020 - 16:30
Hoe krijgt u een lerende professionele cultuur op school waarin mensen zich willen en kunnen ontwikkelen? De leerKRACHT-methodiek kan hier in korte tijd voor zorgen. Deze aanpak is dan ook goed toe te passen als u de ict-bekwaamheid van leraren of docenten wilt vergroten. In dit artikel legt Majorie...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Geen centraal examen voor beroepsgericht profielvak vmbo

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - vr, 11/20/2020 - 16:00
Beroepsgerichte profielvakken op het vmbo worden dit jaar afgesloten met een schoolexamen, in plaats van een centraal examen. Leerlingen moeten hetzelfde kennen en kunnen, maar op deze manier kunnen scholen zelf bepalen wanneer ze het examen afnemen. Begin december wordt duidelijk of er meer maatregelen voor de eindexamens volgen, heeft minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) aan de Tweede Kamer laten weten.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Wereldwijd onderzoek: digitale vaardigheden sleutelrol bij leren, meedoen en kansen benutten

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 11/18/2020 - 18:50
Uit 110 studies in 64 landen blijkt dat digitale vaardigheden een sleutelrol spelen bij het leren, het participeren en het benutten van kansen door kinderen en jongeren.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Dit LED-lampje geeft aan wanneer de ramen en deuren in de klas even open moeten

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 11/18/2020 - 10:24
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is goede ventilatie heel belangrijk. Zeker in ruimtes waarin veel mensen samenkomen, zoals klaslokalen. Op het Marnix Gymnasium in Rotterdam hangt een nieuw foefje aan de muur: een speciaal kastje met een led-lampje in de kleuren van een stoplicht om de luchtkwaliteit in een ruimte aan te geven.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Meest mediawijze klas van Nederland komt uit Schiedam

onderwijsnieuwsdienst ICT - ma, 11/16/2020 - 20:10
Ruim 145.000 leerlingen uit groep 7 en 8 speelden een week lang de serious game MediaMasters over de kansen en gevaren van digitale media. Dit zijn de winnaars
Categorieën: Onderwijs nieuws

210 miljoen voor extra hulp op school

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - ma, 11/16/2020 - 08:00
Het kabinet trekt 210 miljoen euro uit waarmee basisscholen, middelbare scholen en mbo-instellingen extra hulp kunnen inschakelen in deze coronatijd. Met dit geld kunnen scholen extra bevoegd personeel inzetten, ondersteuners laten meehelpen en meer gastlessen mogelijk maken, bijvoorbeeld op het gebied van sport, techniek en cultuur.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Bitefile: Dit zegt de wetenschap over de rol van kunstmatige intelligentie in het leven van kinderen

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 11/13/2020 - 09:50
Hoe ervaren kinderen kunstmatige intelligentie? Zijn ze zich bewust van de mogelijke risico’s en in welke mate begrijpen ze de werking ervan? Bitescience zocht het uit.  
Categorieën: Onderwijs nieuws

[EduAd] Een vertelconcert als digibordles

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 11/12/2020 - 18:15
Ontvangen jullie door Corona geen kunstenaars, dichters of muzikanten op school? Dan is er dus dit jaar minder aandacht voor kunst & cultuur. Gelukkig kun je met de Denkballades muzikant Floor en filosofiejuf Fabien virtueel in de klas ontvangen. Een digibordles met downloads met aandacht voor literatuur, muziek, filosofie en kunstzinnige vorming.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Monitor hybride onderwijs geeft zicht op inrichting en ervaringen onderwijs op afstand

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 11/12/2020 - 15:19
Het merendeel van de scholen is het gelukt om afgelopen voorjaar in korte tijd om te schakelen naar onderwijs op afstand. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de Monitor hybride onderwijs van de PO-Raad en Kennisnet. De verschillen in aanpak waren echter groot. Zo was een gestructureerd lesaanbod...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Kabinet en gemeenten pakken wapenbezit jongeren aan

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - wo, 11/11/2020 - 17:30
Wapenbezit onder jongeren is niet normaal. Wapens zijn verboden. Toch komen steekincidenten voor onder jongeren. Eenmaal een mes op zak, wordt dit sneller gebruikt met alle ingrijpende gevolgen van dien. Daarom worden de regels over wapens verduidelijkt, zodat sneller kan worden opgetreden als iemand over straat gaat met een huishoudelijk mes of ander voorwerp dat als een steekwapen kan worden gebruikt. Ook wordt gewerkt aan een wetsvoorstel om de verkoop van legale messen aan minderjarigen te verbieden. Gemeenten, middelbare scholen, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) werken nauw samen om jongeren en hun ouders bewust te maken van de risico’s van wapenbezit en -gebruik en dit verder terug te dringen met bijvoorbeeld preventief fouilleren, kluisjescontroles op scholen en een gezamenlijke wapeninzamelactie.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Kabinet trekt opnieuw extra geld uit voor onderwijs op afstand

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 11/11/2020 - 08:01
Het kabinet trekt nog eens 3 miljoen euro uit om leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs van een tablet of laptop te voorzien zodat zij thuis onderwijs op afstand kunnen volgen. Dat helpt om onderwijsachterstanden verder tegen te gaan.
Categorieën: Onderwijs nieuws

‘Is digitalisering echt zo belangrijk, of gaat het om de onderliggende vragen?’

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 11/10/2020 - 10:30
Rik Maes spreekt in januari 2021 op het congres OnderwijsInzicht over ‘Regie op ict’. Wij spraken hem in de voorbereiding op het congres. Hij ziet twee duidelijke verschuivingen in het onderwijs die van invloed zijn op ict. Het onderwijsveld en de ict-professional moeten hierop voorbereid zijn, ...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Pagina's

Abonneren op Edunivo aggregator - Onderwijs nieuws