Skip to:

Onderwijs nieuws

Digitale leerprogramma’s: bedreiging of verrijking?

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 04/16/2019 - 11:10
Scholen, besturen en inspectie moeten de hoge vlucht van het gebruik van digitale leerprogramma’s in het onderwijs terugdraaien. Dat schrijven hoogleraren Van Dongen en Voogt van de Universiteit van Amsterdam in een opiniebijdrage op NRC. Is dit gegrond?
Categorieën: Onderwijs nieuws

[EduAd] Digitale adaptieve verwerking met Gynzy

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 04/10/2019 - 10:44
De verwerkingssoftware van Gynzy maakt adaptief leren in de klas eenvoudig. Gynzy dekt het volledige curriculum. Met opgaven voor elk leerjaar en individueel niveau heeft Gynzy voor ieder wat wils. Probeer het zelf en maak een gratis account aan.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Goed onderwijs door duidelijkheid, transparantie en verantwoordelijkheid

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - wo, 04/10/2019 - 10:00
Het Nederlands onderwijs is van hoog niveau. Jongeren komen makkelijk aan een baan en de kansenongelijkheid lijkt niet langer groter te worden. Toch staat het onderwijs onder druk als gevolg van maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de veranderende arbeidsmarkt, sociale scheidslijnen in de samenleving en het lerarentekort. Dat schrijven ministers Van Engelshoven en Slob in hun reactie op de jaarlijkse Staat van het Onderwijs van de inspectie.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Onderwijsvernieuwing met technologie. Een internationale blik.

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 04/09/2019 - 09:50
Onderwijs vernieuwen met technologie: welke onderwijskundige keuzes maken ze in het buitenland? De publicatie ‘Onderwijsvernieuwing met technologie, een internationale blik’ beschrijft deze keuzes en biedt ingrediënten om eigen overwegingen bij onderwijsvernieuwingen aan te scherpen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Blog | Over AI en onderwijs

onderwijsnieuwsdienst ICT - zo, 04/07/2019 - 09:10
AI (kunstmatige intelligentie) en onderwijs vormen een interessante combinatie. Zeker als dit het thema is op een bijeenkomst in Amsterdam die wordt georganiseerd door Le Rosey, een van de oudste en chicste Zwitserse kostscholen. Op deze ietwat merkwaardige Davos-achtige bijeenkomst discussieerde me...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Bingewatchen komt steeds vaker voor onder jonge kinderen

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 04/05/2019 - 07:10
Een review van 7 jaar Iene Miene Media-onderzoek laat zien dat kinderen van 0 tot en met 6 jaar hun dagelijkse schermtijd van met een kwartier uitgebreid hebben en schermen steeds vaker in hun eentje gebruiken. Het bericht Bingewatchen komt steeds vaker voor onder jonge kinderen verscheen eerst op ...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Scholenkoepel wint strijd voor meer digitaal lesmateriaal

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 03/29/2019 - 12:01
Vandaag kreeg de school gelijk in inmiddels het derde kort geding over dit digitale leermateriaal. Boekenleverancier The Learning Network (TLN), voorheen Van Dijk Educatie, was het niet eens met de manier waarop de school de digitale boeken aankoopt, maar kreeg de rechter niet mee.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Jonge kinderen worden steeds vaker alleen gelaten met tablet en smartphone

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 03/29/2019 - 09:04
Jonge kinderen van 0 tot en met 6 jaar zijn meer tijd gaan besteden aan media en daarbij gebruiken ze media steeds vaker alleen. Ouders maken zich zorgen over de online veiligheid en hoe ze het mediagebruik van hun kind in de hand kunnen houden. Dit blijkt uit een review van zeven jaar Iene Miene Media-onderzoek die bij de start van de Media Ukkie Dagen 2019 is gepresenteerd.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Onderwijs vernieuwen met technologie. Een internationale blik

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 03/28/2019 - 13:50
Onderwijs vernieuwen met technologie: welke onderwijskundige keuzes maken ze in het buitenland? De publicatie ‘Onderwijsvernieuwing met technologie, een internationale blik’ beschrijft deze keuzes en biedt ingrediënten om eigen overwegingen bij onderwijsvernieuwingen aan te scherpen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Motiv ICT Security lanceert Virtual Reality-lespakket in strijd tegen cyberpesten

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 03/28/2019 - 12:00
Zij lanceren de gratis VR-lesmethode ‘Doe iets!’, gericht op leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het lespakket is gebaseerd op een VR-film die leerlingen laat ervaren wat de impact is van online pesten op een slachtoffer.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Blog | De digitaliseringsagenda PO en VO grossiert in vaagheden

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 03/27/2019 - 18:30
De digitaliseringsagenda PO en VO van Arie Slob vertoont alle kenmerken van stukken geschreven door clubs als de SLO, Kennisnet en de besturenkoepels PO- en VO-raad.  De ambities zijn groot, zoals ze dat al 40 jaar zijn als het om onderwijsinnovatie gaat, maar in de uitvoering is men vaag en uitein...
Categorieën: Onderwijs nieuws

EduHackathonNL in Nijmegen

onderwijsnieuwsdienst ICT - ma, 03/25/2019 - 08:15
Afgelopen weekend vond de eerste EduHackathonNL in Nijmegen plaats.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Digitaliseringsagenda primair en voortgezet onderwijs

onderwijsnieuwsdienst ICT - za, 03/23/2019 - 08:00
Doordachte digitalisering kan helpen bij het creëren van tijd en ruimte voor leraren in tijden van werkdruk en lerarentekort. Minister Slob verwijst daarbij naar digitale toepassingen die leraren kunnen benutten om de voortgang van hun leerlingen te volgen. In de Digitaliseringsagenda staan de speerpunten, ambities en activiteiten die richting moeten geven aan digitalisering in het onderwijs
Categorieën: Onderwijs nieuws

Ontwikkelteam digitale geletterdheid vertelt over het nieuwe curriculum

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 03/22/2019 - 15:10
Digitale geletterdheid als vast onderdeel van een nieuw curriculum; in 2022 moet dit zover zijn. Maar wat is er inmiddels bereikt? In dit artikel vertelt Gijsbreght van Doorn, lid van het ontwikkelteam, over de ontwikkelingen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Nederland Digitaal: afspraken voor betere samenwerking digitalisering

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - do, 03/21/2019 - 17:30
Kabinet, ondernemers, onderzoekers, maatschappelijke organisaties en andere overheden hebben vandaag op de eerste editie van de conferentie Nederland Digitaal afspraken gemaakt voor betere samenwerking rondom digitalisering. Meer dan 2.000 deelnemers werkten vier dagen in Hilversum aan de doelstelling om Nederland op dit vlak koploper van Europa te maken door sneller in te spelen op het hoge tempo waarmee maatschappij en economie digitaliseren.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Boekrecensie: Slim zoeken op Internet, hoe ga je om met online informatie?

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 03/21/2019 - 13:30
Zoeken op internet is niet altijd een gemakkelijke opgave. Hoe bepaal je welke zoektermen je moet gebruiken en hoe bepaal je wat bruikbare resultaten zijn? Blogger Rhea Flohr recenseert de geüpdatete versie van het boek 'Slim zoeken op Internet' door Maarten Sprenger.
Categorieën: Onderwijs nieuws

'No guts, no glory'

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 03/21/2019 - 12:00
Het tv-programma Dreamschool is sinds 20 februari te zien op NPO3. De Reeuwijkse Ronilla Snellen is één van de docenten. Zij is de oprichter van FutureNL, een stichting die kinderen digitale vaardigheden leert. Met haar deelname wil zij de magie van de technologie overbrengen op de leerlingen van Dreamschool. Ik zeg elke dag tegen mijn twee dochters: doe iedere dag iets wat je eng vindt.
Categorieën: Onderwijs nieuws

[EduAd] Methode Engels Take it easy nu nóg easier!

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 03/21/2019 - 09:30
Met de Take it easy verwerkingssoftware voor groep 5 – 8 heb je snel een helder en duidelijk overzicht van de resultaten van je hele klas. Dit bespaart je veel tijd. Tijd die je aan de begeleiding van je leerlingen kunt besteden. Dit maakt je leven nóg easier!
Categorieën: Onderwijs nieuws

Verbeter de online informatievaardigheden van leerlingen met deze tips

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 03/20/2019 - 08:10
Online informatie zoeken wordt steeds belangrijker. Wat kunnen scholen doen om de online informatievaardigheden van leerlingen te verbeteren? In deze podcast-aflevering spreken we hierover met Maarten Sprenger, auteur van het boek ‘Slim zoeken op internet’.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Monitor IBP: ‘Scholen goed op weg met informatiebeveiliging en privacy’

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 03/19/2019 - 13:50
Een groot deel van de schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs geeft aan maatregelen te nemen om de informatiebeveiliging en privacy (IBP) goed te organiseren. Dat blijkt uit de Monitor IBP van Kennisnet, de PO-Raad en de VO-raad, die voor het eerst in 2018 is afgenomen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Pagina's

Abonneren op Edunivo aggregator - Onderwijs nieuws