Skip to:

Onderwijs nieuws

Minister Slob: ‘Ontevreden over aantal thuiszitters’

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - vr, 02/15/2019 - 17:30
Het afgelopen schooljaar is er voor meer thuiszitters een oplossing gevonden waardoor ze weer onderwijs krijgen. Tegelijkertijd komen er ook steeds weer nieuwe thuiszitters bij. Minister Slob is ontevreden dat het absolute aantal thuiszitters niet daalt. De partijen van het thuiszitterspact (ministeries van OCW, VWS en J&V, VNG, PO-Raad, VO-Raad en Ingrado) hebben afgesproken dat er versneld extra maatregelen komen. Zowel om te voorkomen dat jongeren thuis komen te zitten, als om jongeren die toch thuis zijn komen te zitten zo snel mogelijk weer het onderwijs in te krijgen. Zo komt er per regio een regisseur die bepaalt wat er moet gebeuren, als een jongere na een bepaalde termijn nog steeds thuis zit.
Categorieën: Onderwijs nieuws

ICT-coordinator LiemersNovum organiseert mediamaand voor álle scholen in Nederland

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 02/07/2019 - 08:00
Scholen die interesse hebben om deel te nemen, mailen dit naar ict@liemersnovum.nl. Daarbij geldt dat je mee mag doen met een klas, maar ook met de hele school. De Mediamaand is zo opgezet dat de challenges geschikt zijn voor groep 1 t/m 8. Gedurende de maand maart ontvangen scholen drie weken lang, wekelijks een nieuwe challenge.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Mediajungle: het beste van on- en offline in een mediawijs spel

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 02/05/2019 - 15:30
Na het winnen van de Mediawijzer.net Challenge 2017 hebben de makers van de Mediajungle niet stilgezeten. Niels Bloembergen (Reik) vertelt over succes van het mediawijze spel en de toekomstplannen. Het bericht Mediajungle: het beste van on- en offline in een mediawijs spel verscheen eerst op Mediawi...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Succesfactor bij innovatietraject: kleinschalig experimenteren

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 02/05/2019 - 09:10
In een driedelige podcastserie bespreken we de succesfactoren en lessen bij innovatietrajecten in het basisonderwijs. In deze derde en laatste aflevering: het belang van kleinschalig experimenteren met praktische oplossingen. De podcast-aflevering beluister je onderaan dit artikel.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Meer invloed medezeggenschapsraad op financiën school

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - vr, 02/01/2019 - 16:00
Ouders, leraren en leerlingen krijgen meer te zeggen over de financiën van een school in het basis- en voortgezet onderwijs. De medezeggenschapsraad moet voortaan akkoord gaan met de hoofdlijnen van de begroting van scholen. Dat heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Digitale geletterdheid in Denemarken: dit kan Nederland leren van de Denen

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 01/30/2019 - 12:50
Digitale geletterdheid is belangrijk. Naar verwachting krijgt Nederland in 2021 een nieuw curriculum waar digitale geletterdheid een vast onderdeel van is. Maar hoe is digitale geletterdheid in andere landen geregeld, bijvoorbeeld in Denemarken? Wat kan Nederland hiervan leren?
Categorieën: Onderwijs nieuws

Onderzoek naar digitale vaardigheden van leerlingen: doe mee!

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 01/29/2019 - 10:50
Voor de Monitor Jeugd en Media doet de Universiteit Twente (UT), in opdracht van Kennisnet, in april 2019 onderzoek naar digitale vaardigheden van leerlingen van 10 tot 14 jaar. Wil je inzicht krijgen in de digitale vaardigheden van leerlingen op jouw school? Doe mee met het onderzoek.
Categorieën: Onderwijs nieuws

ICT op school verder brengen met KennisnetWijzer en Technologiekompas

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 01/24/2019 - 11:00
Op de nieuwe online omgeving KennisnetWijzer vinden ze tools die gebruikt kunnen worden om diverse ICT-vraagstukken op te lossen. De publicatie ‘Technologiekompas’ biedt daarnaast een overzicht van de belangrijkste trends en ontwikkelingen rond ICT, en handvatten om deze ontwikkelingen in te zetten in het onderwijs.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Ontdek leermateriaal digitale geletterdheid voor het speciaal onderwijs op Wikiwijs

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 01/24/2019 - 09:42
Voor het speciaal onderwijs was leermateriaal over digitale geletterdheid moeilijk te vinden. Maar dit is veranderd: vanaf nu staat veel leermateriaal op Wikiwijs. Op de NOT 2019 wordt de Wikiwijs-pagina gepresenteerd.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Digitalisering: Brugklassers Reggesteyn Nijverdal en Rijssen krijgen allemaal laptop

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 01/22/2019 - 10:30
Alle brugklasleerlingen van de christelijke scholengemeenschap Reggesteyn krijgen met ingang van volgend schooljaar een laptop. Ouders van de kinderen hoeven hiervoor geen extra bijdrage te betalen. Wij geloven in kansengelijkheid en daarom willen we de ouderbijdrage laag houden. En voor leermiddelen dus ‘gewoon’ geen extra kosten.
Categorieën: Onderwijs nieuws

De mediawijze route op de NOT 2019

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 01/18/2019 - 19:30
Of je nu naar de NOT 2019 gaat om te netwerken, kennis op te doen of de nieuwste innovaties te ervaren; op gebied van mediawijsheid valt er genoeg te beleven.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Aan de slag met kunstmatige intelligentie in het onderwijs

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 01/18/2019 - 11:10
Hoe ga je als schoolbestuurder, schoolleider of ict-verantwoordelijke om met technologische ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie? Het Technologiekompas van Kennisnet brengt de belangrijkste trends en ontwikkelingen in beeld en biedt handvatten en adviezen om deze ontwikkelingen in te zetten ...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Haal meer uit je ict met de KennisnetWijzer

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 01/18/2019 - 10:10
De KennisnetWijzer helpt schoolbesturen, ict-coördinatoren en leraren een antwoord te vinden op ict-vraagstukken. De online omgeving geeft toegang tot ruim 30 tools die scholen kunnen gebruiken om een volgende stap te zetten in de professionalisering van hun ict. Of het nu gaat om het formuleren va...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Doorstroom vmbo-mbo wordt verbeterd

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - do, 01/17/2019 - 07:00
Vanaf volgend jaar wordt het voor vmbo-leerlingen makkelijker om door te stromen naar het mbo. Door opleidingen aan te bieden waarin vmbo en mbo in elkaar geschoven zijn, kunnen leerlingen op hun vmbo-school al starten met hun vervolgopleiding in het mbo. Daardoor vallen minder leerlingen uit bij die overstap. Minister Van Engelshoven en minister Slob gaan de wet aanpassen om dit mogelijk te maken. Vandaag start de internetconsultatie over dit voorstel.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Hack-les voor scholieren: 'Ze helpen ouders met goed wachtwoord'

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 01/16/2019 - 09:00
De Nederlandse stichting Hack in the Class is in het leven geroepen om hack-les te geven aan scholieren. Want: zij moeten zich veel bewuster worden van hun eigen online veiligheid. Na onze les helpen ze hun ouders om een goed wachtwoord te maken, vertelt de 28-jarige hacker Stephanie.Want als je weet hoe je wordt gehackt, kun je jezelf er ook beter tegen beschermen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Administratieve werkdruk verlagen? Zo doe je dat

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 01/11/2019 - 14:50
Ryszard Kruszel, bestuurder van Onderwijsstichting MOVARE in Limburg, zag de administratieve werkdruk op de scholen toenemen. Twee jaar geleden besloot hij hier met hulp van Janine Deckers, intern begeleider bij basisschool Steltloper, wat aan te doen. Dankzij een doordachte inzet van ict zijn er gr...
Categorieën: Onderwijs nieuws

[EduAd] Kraak 'm - Online Escape Rooms

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 01/11/2019 - 13:19
Op Kraak 'm vind je "Escape Room"-achtige games. Kinderen vinden het geweldig om de codes te kraken. Samenwerken, creatief denken en andere 21st century skills komen op een speelse manier aan bod.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Havo-scholieren krijgen recht naar vwo te gaan

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - do, 01/10/2019 - 06:00
Minister Slob (Basis- en voortgezet onderwijs) gaat de wet wijzigen om ervoor te zorgen dat havo-scholieren het recht krijgen om door te stromen naar het vwo. Zo krijgt iedere leerling met potentie een eerlijke en gelijke kans om door te stromen. Op dit moment hanteren scholen verschillende toelatingseisen. Sommige scholen hanteren bijvoorbeeld de eis dat leerlingen gemiddeld een 7,5 hebben. Dit terwijl andere scholen een motivatie-eis of helemaal geen aanvullende toelatingseisen hebben om tot het vwo te worden toegelaten.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Leerlijn digitale geletterdheid vanuit pedagogische visie

onderwijsnieuwsdienst ICT - ma, 01/07/2019 - 10:30
Hoe ga je vanuit een pedagogische visie om met digitale geletterdheid? Als antwoord ontwikkelde basisschool Widar in Delft een leerlijn digitale geletterdheid met een pedagogische insteek. In dit artikel lees je alles over de ontwikkeling van de leerlijn.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Wijzigingen per januari voor onderwijs en cultuur

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - do, 12/27/2018 - 09:00
In januari 2019 gaat een aantal wijzigingen in voor de sectoren onderwijs en cultuur. Hieronder staan de belangrijkste veranderingen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Pagina's

Abonneren op Edunivo aggregator - Onderwijs nieuws