Skip to:

Onderwijs nieuws

Er is meer dan Google – onderwijs het digitale alternatief

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 03/05/2021 - 11:55
Scholen werken massaal op laptops van Google of Microsoft en loggen in via de online platformen van deze tech-bedrijven. Heel vreemd is dat niet: de producten bieden gemak en zijn betaalbaar. Maar investeren in deze onderwijstechnologie schept dure verplichtingen voor scholen. Bittere noodzaak: breng leerlingen en studenten het digitale alternatief bij.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Scholen gingen tijdens de lockdown massaal met Google in zee: win dan je privacy maar eens terug

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 03/03/2021 - 09:49
De coronasluitingen hebben scholen in de netten van Google gedreven en nu zijn ze er lelijk in verstrikt geraakt. Overleg lijkt de enige strategie om privacy van de leerlingen terug te winnen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

'Kamerbrief veelzeggend over afhankelijkheid van Google in onderwijs'

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 03/03/2021 - 07:42
Producten van Google die in het onderwijs worden gebruikt zijn niet veilig genoeg. De privacyrisico's zijn te groot, klonk het gisteren in een Kamerbrief van onderwijsministers Engelshoven en Slob.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Ministers: Google-software voor onderwijs is niet veilig genoeg

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 03/02/2021 - 08:30
Producten van Google die in het onderwijs worden gebruikt zijn niet veilig genoeg. De privacyrisico's zijn te groot, schrijven onderwijsministers Van Engelshoven en Slob in een brief aan de Tweede Kamer.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Teacher Tapp NL – Wat vinden leraren?

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 02/26/2021 - 09:10
Hoe zouden andere leraren omgaan met… online lesgeven? Uitdagende klassen? Werkdruk? Vanuit nieuwsgierigheid hiernaar begonnen docenten Becky en Laura (Verenigd Koninkrijk) de app Teacher Tapp. Het idee is simpel: als docent krijg je iedere dag een aantal korte vragen om te beantwoorden, waardoor er een beeld ontstaat van hoe er in het onderwijs tegenaan wordt gekeken of mee om wordt gegaan.
Categorieën: Onderwijs nieuws

DUO lekt burgerservicenummers door verkeerd opgestelde brief

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 02/24/2021 - 08:11
De Dienst Uitvoering onderwijs heeft de burgerservicenummers van mogelijk zo'n 1700 personen gelekt. DUO stuurde brieven rond waarop het bsn in het adresvenster te zien was. Er is melding gemaakt bij de toezichthouder.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Middelbare scholen en het middelbaar beroepsonderwijs gaan weer open

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - di, 02/23/2021 - 19:30
Vanaf maandag 1 maart gaan de middelbare scholen en mbo-instellingen voor alle leerlingen weer open. Alle leerlingen en studenten gaan minimaal 1 dag per week fysiek naar school. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. Hiermee wordt meer perspectief geboden aan jongeren, omdat fysiek onderwijs bijdraagt aan het welzijn en beter is voor de leerprestaties.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Cyberaanval op UvA en HvA: 'Toegang derden tot ict-systemen'

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 02/17/2021 - 15:47
De Universiteit en Hogeschool van Amsterdam hebben te maken met een aanval op hun ict-systemen. Dat melden de onderwijsinstellingen op de servicepagina's van hun website. Wat de aanval behelst, wat de omvang is en wie erachter zit is op dit moment allemaal onduidelijk.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Maak mediagebruik kind bespreekbaar

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 02/16/2021 - 19:00
Veel ouders twijfelen aan de mediavaardigheden van hun kinderen. Toch geven ouders aan relatief weinig te doen aan actieve mediaopvoeding. Dat blijkt uit de Monitor Mediagebruik 7 – 12 jaar. Met Mediamatties nemen ouder & kind een kijkje in elkaars online wereld.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Poëzie is populair – vooral op Insta

onderwijsnieuwsdienst ICT - za, 02/13/2021 - 13:41
Hoewel poëzie vaak is doodverklaard, zijn gedichten juist overal aanwezig in onze samenleving. Dat concludeert literatuurwetenschapper Kila van der Starre (Universiteit Utrecht) die promotieonderzoek deed naar poëzie buiten het boek.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Eindexamens gaan door met drie extra maatregelen

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - vr, 02/12/2021 - 15:15
Zoals in december aangekondigd, gaan de centrale examens dit jaar door. Behalve twee herkansingen en een extra tijdvak waardoor leerlingen hun examens kunnen spreiden, kunnen leerlingen straks één vak niet mee laten tellen. Dat mag geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Betrek videogames over de Tweede Wereldoorlog in de les

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 02/12/2021 - 14:53
Spelenderwijs kunnen gamers heel wat te weten komen over de Tweede Wereldoorlog. Toch is het beeld dat wordt geschetst in videogames over de oorlog vaak erg eenzijdig, ziet promovendus en fervent gamer Pieter Van den Heede.
Categorieën: Onderwijs nieuws

‘Verspreid naar school’ tool helpt basisscholen met coronaproof lesschema

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 02/11/2021 - 12:22
Roosteraars op basisscholen kunnen vanaf nu gebruikmaken van een tool die het effect van het spreiden van lestijden voor ouders met meerdere kinderen vermindert.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Internet blijkt lichtpuntje in coronajaar: geen toename van negatieve online ervaringen onder jongeren

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 02/09/2021 - 15:10
Het blijkt dat jongeren sinds corona niet vaker te maken hebben met negatieve ervaringen op het internet, zoals online seksueel misbruik en cyberpesten. Veel jongeren ervaren de sfeer op sociale media ook als positiever. Dit blijkt uit onderzoek van het Safer Internet Centre Nederland. #SaferInterne...
Categorieën: Onderwijs nieuws

HvA geeft toegepaste AI in regio Amsterdam grote impuls

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 02/09/2021 - 10:47
De HvA start als eerste hogeschool in Nederland een Centre of Expertise rond Applied Artificial Intelligence, samen met partners vanuit het bedrijfsleven en de publieke sector. Daarmee krijgt kennis rond toegepaste Artificial Intelligence (AI) een grote impuls in de regio Amsterdam. Bijzonder is dat studenten van alle opleidingen van de Hogeschool van Amsterdam via labs leren hoe zij AI ....
Categorieën: Onderwijs nieuws

Het succes van Lesson Study: samen werken aan leraarprofessionalisering

onderwijsnieuwsdienst ICT - ma, 02/08/2021 - 13:53
Hoe kunt u effectief werken aan verdere professionalisering van de leraar? Een professionaliseringsaanpak die in Nederland aan populariteit wint is Lesson Study. Deze aanpak - afkomstig uit Japan - is één van de snelst groeiende professionaliseringsaanpakken wereldwijd.  Wat is het succes ach...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Met VR-bril op ontdekking door je nieuwe school: Zwols experiment als vervanger van open dag

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 02/04/2021 - 09:44
Met een VR-bril op je neus, vanaf de bank thuis, door je nieuwe school banjeren. Stichting Agnieten College, een cluster van zeven scholen voor voorgezet- en beroepsonderwijs in de regio Zwolle, maakt het mogelijk. De school heeft via het Zwolse Pink Unicorn 3000 virtual reality brillen aangeschaft, om basisschoolleerlingen een levensechte virtuele tour door de school te bieden.
Categorieën: Onderwijs nieuws

De oplossing voor polarisatie door desinformatie: weerbaarheid en wendbaarheid

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 01/28/2021 - 19:10
Met name jongeren worden in het veranderende medialandschap, tussen de kattenfilmpjes en de lifestyle vlogs door, steeds vaker blootgesteld aan polariserende content en aan desinformatie. Het initiatief 'Under Pressure' van Diversion werkt nauw samen met het onderwijs om jongeren hier meer inzicht i...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Social media in Nederland 2021: TikTok-gebruik door jongeren stijgt explosief en passeert Facebook

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 01/28/2021 - 16:18
Het TikTok-gebruik door jongeren stijgt explosief en heeft inmiddels Facebook gepasseerd in het dagelijks gebruik. Mede dankzij de lockdown spenderen meer Nederlanders dan ooit tevoren hun tijd op social media. Pinterest, TikTok en YouTube zijn de grote winnaars.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Column | Laten we deze lockdown qua onderwijs in godsnaam een beetje leuk maken

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 01/27/2021 - 15:02
MS Teams was al ingericht. De instellingen van de les stonden nu automatisch zo dat een bijdehante leerling de leraar niet meer kan muten. De roostermaker paste de lessen in een handomdraai aan naar één per week en veertig minuten per keer om de schermtijd te verminderen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Pagina's

Abonneren op Edunivo aggregator - Onderwijs nieuws