Skip to:

Onderwijs nieuws

Maken adaptieve leersystemen de leraar tot performance manager?

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 11/26/2021 - 07:30
Digitale leermiddelen veroveren het onderwijs. Maar datagedreven systemen en pedagogische waarden staan soms op gespannen voet. Nemen adaptieve leerplatforms de regie van de leraar over? Wetenschappers manen tot kritisch denken en handelen. “Het onderwijs moet een eigen visie op technologie ontwik...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Scholen in Arnhem en omgeving zijn weer druk met lesgeven op afstand

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 11/25/2021 - 09:55
De basisscholen in Arnhem en omgeving hebben het lesgeven op afstand weer opgepakt. Noodzakelijk, omdat steeds meer klassen als gevolg van coronabesmettingen in quarantaine moeten.
Categorieën: Onderwijs nieuws

[EduAd] Hardware winterdeals de Rolf groep

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 11/25/2021 - 09:07
Ze zijn er weer! De jaarlijkse hardware winterdeals van de Rolf groep. Investeer nu in goed werkende hardware en ICT. Zo haal je ook in 2022 het beste uit het onderwijs voor jouw school.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Nationale Onderwijs Ten­toon­stel­ling (NOT) 2021 afgelast

onderwijsnieuwsdienst ICT - ma, 11/22/2021 - 11:20
De Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT), die van 30 november tot en met 4 december 2021 zou plaatsvinden in de Jaarbeurs in Utrecht, is afgelast. Ook al voldoet de beurs aan de voorwaarden voor een zogenaamd ‘doorstroomevenement ‘, toch is in afstemming met de onderwijssector, exposanten en de onderwijsvakbonden besloten om het evenement niet door te laten gaan.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Metaverse: moet u hier iets mee op school?

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 11/19/2021 - 15:04
De belofte van het metaverse: er komen nieuwe virtuele werelden waarin we bij elkaar samenkomen met nieuwe manieren van interactie. Virtual reality next level. Wat kunt u ermee in het onderwijs? In dit artikel gaan we erop in.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Vlaamse scholen mogen ouders niet verplichten laptop via school te kopen

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 11/19/2021 - 14:56
Scholen in Vlaanderen mogen ouders wel opleggen een bepaald type laptop aan te schaffen, maar niet verplichten dat ook via de school te doen. Dat bepaalt de Commissie Zorgvuldig Bestuur nadat ouders klaagden over de verplichte aanschaf van de laptops.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Vakvereniging i&i zoekt dé leraar informatica / digitale geletterdheid van het jaar.

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 11/17/2021 - 08:00
Er is geen schoolvak dat zo in beweging is als informatica. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor digitale geletterdheid. De digitale wereld verandert immers zeer snel. Docenten die op een verantwoorde en inspirerende manier hiermee omgaan verdienen meer dan een pluim, zij verdienen een nominatie.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Klas uit Oude-Tonge dit jaar ‘meest mediawijze klas van Nederland’

onderwijsnieuwsdienst ICT - ma, 11/15/2021 - 20:10
Groep 7 van basisschool Het Startblok uit Oude-Tonge mag zich dit jaar de ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ noemen. De klas streed samen met meer dan 7.000 andere klassen om de felbegeerde titel tijdens de elfde editie van MediaMasters. De spannende serious game, over de kansen en gevaren va...
Categorieën: Onderwijs nieuws

‘Alleen maar digitaal les is ontoereikend onderwijs’

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 11/12/2021 - 08:11
Een particuliere basisschool voor thuiszitters die op afstand les krijgen, Interteach, kan niet als school worden beschouwd. De Onderwijsinspectie werd onlangs in het gelijk gesteld door de bestuursrechter die ook vond dat alleen digitaal les onvoldoende is. Er is dan geen sprake van een ‘ononderbroken ontwikkelproces’.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Ict-beveiliging op school, waar begint u?

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 11/11/2021 - 08:50
Een slecht beveiligde ict-omgeving kan leiden tot vervelende situaties met grote gevolgen voor een school. Lesuitval, toetsen die niet doorgaan, verloren documenten, te laat betaalde facturen of salarissen – het zijn reële risico’s. Met welke maatregelen verkleint u de kans dat het misgaat? In ...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Online veiligheid: een gezamenlijke opdracht

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 11/10/2021 - 14:13
Hoe ervaren kinderen en jongeren zelf hun online veiligheid? Maken ouders zich zorgen? En wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor die online veiligheid? Marijke van der Zalm (Stichting School & Veiligheid) geeft duiding bij recent onderzoek naar deze vragen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Opinie | Digitalisering onderwijs roept vooral vragen op

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 11/10/2021 - 10:52
De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vergadert 11 november over digitalisering in het onderwijs, met de vaste commissie voor Digitale Zaken als één van de volgcommissies. Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, lijkt in dit licht geen zinnige reactie te kunnen geven op de wens van de Tweede Kamer om gratis laptops aan leerlingen te verstrekken,
Categorieën: Onderwijs nieuws

Monitor Digitale Geletterdheid ECP: “Achterstandsleerlingen raken digitaal achterop”

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 11/09/2021 - 15:42
Leraren geven de digitale geletterdheid van leerlingen op de basisschool gemiddeld een 6,0 (op een schaal van 0 tot 10). Daarentegen scoren scholen met 75% of meer achterstandsleerlingen in het primair onderwijs gemiddeld een 5,1 voor digitale geletterdheid. Dit blijkt uit de Monitor Digitale Gelett...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Aan de slag met feedbackgeletterdheid

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 11/09/2021 - 13:05
Feedback is één van de belangrijkste onderdelen van het leerproces van leerlingen en studenten. Door feedback kunnen zij inzicht krijgen in waar zij staan ten opzichte van het startpunt of doel. Daarvoor is het belangrijk dat de feedback op een goede manier wordt gegeven. Echter, minstens net zo belangrijk is hoe je als leerling of student de feedback ontvangt: feedbackgeletterdheid. Wat is het en wat kun je er mee in de les?
Categorieën: Onderwijs nieuws

Blog | Onderwijsuitzicht?

onderwijsnieuwsdienst ICT - za, 11/06/2021 - 08:50
Als je ervan uitgaat dat ICT in het onderwijs vooral een bijdrage moet leveren aan het oplossen van problemen, dan lijkt het dat de komende conferentie ‘Onderwijsinzicht‘ weinig te bieden heeft. Ligt het misschien aan de organisatoren: de bekende besturenbonden voor het het ...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Onderzoek: Kwart kinderen basisschool ziet pesten in groepsapp

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 11/04/2021 - 07:44
Kinderen op de basisschool zitten steeds vaker met de klas in een groepsapp. Nuttig en leuk, maar dit kan ook zorgen voor ruzie of stress. Onderzoek van MediaMasters en Kidsweek toont zelfs aan dat één op de vier kinderen wel eens heeft meegemaakt dat een klasgenoot wordt gepest of buitengesloten ...
Categorieën: Onderwijs nieuws

CTS en Gynzy gaan driejarig Google Cloud commit aan

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 11/03/2021 - 15:10
CTS, IT-dienstverlener, en Gynzy, het digitale leerplatform voor het basisonderwijs, gaan een driejarig Google Cloud commit aan. CTS ondersteunt Gynzy middels hun CTS managed services bij het gebruik van Google Cloud en helpt hen om de juiste contacten binnen Google aan te spreken om de dienstverlening internationaal uit te breiden.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Het CBS en de Week van de Mediawijsheid

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 11/03/2021 - 14:08
Van 5 tot 12 november doet het CBS mee aan de Week van de Mediawijsheid om jongeren kennis te laten maken met hoe data wordt verzameld, statistieken worden gemaakt en hoe nepnieuws kan worden herkend.
Categorieën: Onderwijs nieuws

‘Gebruik de #WvdM om duurzaam aan de slag te gaan met digitale geletterdheid’

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 11/03/2021 - 10:10
De Week van de Mediawijsheid  is bij uitstek geschikt om met het schoolteam onderwijs in digitale geletterdheid naar een volgend niveau te brengen. Dit schrijft Nadia Demaret van netwerkpartner Kennisnet. In dit artikel geeft ze vijf  tips om duurzamer aan de slag te gaan met het vergroten van dig...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Nationaal Onderwijslab krijgt 80 miljoen voor ai op school

onderwijsnieuwsdienst ICT - za, 10/30/2021 - 09:49
Voor toepassing van artificial intelligence (ai) in het onderwijs komt tachtig miljoen euro beschikbaar. Het Nationaal Groeifonds kent dat bedrag definitief toe om een zogenoemd Nationaal Onderwijslab op te zetten. Kunstmatige intelligentie kan een rol spelen bij bijvoorbeeld onderwijs op maat, leesvaardigheid en digitale kennis van scholieren.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Pagina's

Abonneren op Edunivo aggregator - Onderwijs nieuws