Skip to:

Onderwijs nieuws

Programma Impuls Open Leermateriaal ondersteunt onderwijs met pilotregeling

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 06/21/2022 - 16:36
Vanaf de start van het schooljaar 2022/2023 ondersteunt Kennisnet kansrijke initiatieven om open leermateriaal breder in te voeren in het onderwijs. 6 tot 10 geselecteerde initiatieven van samenwerkende scholen of andere organisaties kunnen in ieder geval het komend schooljaar op ondersteuning reken...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Bureau Jeugd en Media gebruikt Google-donatie om jongeren bewuster te maken van online veiligheid

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 06/16/2022 - 10:13
Bureau Jeugd en Media krijgt een donatie van 375 duizend euro van Google.org, de filantropische tak van Google. Met de donatie gaat Bureau Jeugd en Media zijn lesprogramma voortzetten om meer jongeren te informeren over hun online veiligheid. Dit gratis lesprogramma - De InternetHelden - is twee jaar geleden gestart, onder andere dankzij donaties van Google en Nederlandse internetorganisaties.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Talha Temur verkoos docentschap boven ICT: ‘Meer jonge ICT’ers nodig in onderwijs’

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 06/16/2022 - 08:03
Studenten HBO-ICT aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) kunnen vanaf komend schooljaar binnen de normale studieduur een tweedegraadslesbevoegdheid behalen, via een speciaal traject. Maar ook eerder al kon je bij de studie je lesbevoegdheid halen, door een half jaar extra door te studeren. HBO-ICT-alumnus Talha Temur volgde die route ...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Verslag | Netwerksessie Crypto & NFT’s: Wat moeten we jongeren leren over digitaal geld en bezit?

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 06/15/2022 - 14:50
De nieuwe wereld van cryptocurrency en NFT’s heeft een grote aantrekkingskracht op jongeren. Het biedt hen talloze mogelijkheden. Maar er kleven juist ook risico’s aan. Hoe begeleiden we jongeren hierin?
Categorieën: Onderwijs nieuws

Internet Explorer met pensioen

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 06/14/2022 - 14:19
Generaties zijn ermee opgegroeid, maar de kans dat je de browser nu nog gebruikt is klein. Morgen gaat Internet Explorer, jarenlang dé browser van Microsoft, met pensioen. De positie van belangrijkste browser is alweer tien jaar in handen van Google Chrome.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Kennisnet vanaf juni 2022 gevestigd in de Dutch Innovation Factory

onderwijsnieuwsdienst ICT - ma, 06/13/2022 - 13:50
Deze week gaat Kennisnet verhuizen. We zijn per 16 juni 2022 gevestigd op het Dutch Innovation Park in Zoetermeer, waar we ons aansluiten bij de campus voor toegepaste innovatie en ict.
Categorieën: Onderwijs nieuws

[EduAd] Digitale verwerking met Gynzy

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 06/09/2022 - 18:17
Wil je met één druk op de knop alle lesresultaten van jouw leerlingen bekijken, zonder na te kijken? Dat kan met onze digitale verwerking. De adaptieve verwerking past zich automatisch aan het niveau van jouw leerlingen aan. Probeer Gynzy kosteloos uit en ontdek alle mogelijkheden.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Deltion zet VR en AR in voor digitaal burgerschap en onderwijsvernieuwing

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 06/08/2022 - 08:30
In virtual en augmented reality (VR en AR) kan de werkelijkheid zo goed worden nagebootst dat studenten er praktijksituaties in kunnen ervaren. Daarmee zijn ze beter voorbereid op stages en werk. Ook kan VR thema’s als leven met een handicap, oorlog en racisme levensecht laten aanvoelen. Daardoor ...
Categorieën: Onderwijs nieuws

In 8 teamopdrachten aan het werk met digitale geletterdheid

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 06/07/2022 - 16:50
Digitale geletterdheid wordt een vast onderdeel van het curriculum. Welke voorbereidingen treft uw school om met digitale geletterdheid een vliegende start te maken? Maak met uw team de leuke, praktische opdrachten van ‘Teamwerk digitale geletterdheid’ (van de makers van het ‘Handboek digitale...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Nieuw bestuur voor Scholen voor Persoonlijk Onderwijs

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - di, 06/07/2022 - 16:14
De bestuurder van 8 Scholen voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) heeft vandaag zijn bestuurstaken overgedragen aan een door het ministerie voorgedragen interim-bestuur. De bestuurder komt daarmee tegemoet aan de eerdere eis van minister Wiersma (primair en voortgezet onderwijs) om te vertrekken wegens (financieel) wanbeheer. Een rapport van de onderwijsinspectie bracht dat mismanagement in kaart. In dit kader werd eerder door de inspectie ook aangifte gedaan. Dankzij de overdracht, die vandaag heeft plaatsgevonden, kan het interim-bestuur aan de slag met het benodigde herstel.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Robots houden je bij de les

onderwijsnieuwsdienst ICT - zo, 06/05/2022 - 11:10
Met name kinderen met taal- of rekenachterstanden profiteren van robots in het onderwijs. Mirjam de Haas onderzoekt hoe robots kunnen helpen bij het leren van een tweede taal. Mike Ligthart wil het rekenonderwijs verbeteren met sociale robots.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Investeren in onderwijs met ict kan ambities scholen Caribisch Nederland naar hoger plan tillen

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 06/01/2022 - 18:10
Ook in Caribisch Nederland is de digitalisering in het onderwijs door de coronacrisis in een stroomversnelling geraakt. Alle scholen maken gebruik van ict. Qua apparatuur en infrastructuur valt er nog wat te verbeteren, maar de wil om te professionaliseren is zeker aanwezig. Verder is nog niet op al...
Categorieën: Onderwijs nieuws

‘Digitalisering draait om curricula, niet om apparaten’

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 06/01/2022 - 15:58
Het hoger onderwijs bereidt studenten steeds minder goed voor op de arbeidsmarkt en richt zich nog altijd ten onrechte op jongeren. Het is daarom tijd voor een nieuw paradigma, zegt Dirk Van Damme tijdens het EPIC-congres van het Versnellingsplan. Digitalisering kan daarbij alleen worden benut als het niet als een geïsoleerde ontwikkeling wordt gezien, betoogt hij.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Smarter phones, dommere leerlingen?

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 06/01/2022 - 13:25
Al ruim 15 jaar zorgt de mobiele telefoon voor de nodige dilemma’s in het klaslokaal. Wat moet je met het ding? Verbieden, gebruiken of negeren? Of loopt het allemaal niet zo’n vaart?
Categorieën: Onderwijs nieuws

Overheid maakt afspraken met Google over clouddiensten

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 06/01/2022 - 11:17
De Nederlandse overheid heeft een nieuwe overeenkomst getekend met de cloudafdeling van Google. Dat betekent dat overheidsorganen en andere organisaties in ons land gebruik mogen blijven maken van het volledige aanbod aan clouddiensten van de zoekmachinegigant.
Categorieën: Onderwijs nieuws

34 nieuwe scholen mogen van start, 22 niet

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - di, 05/31/2022 - 16:00
In totaal hebben 56 initiatiefnemers een aanvraag ingediend om een nieuwe school op te richten met overheidsgeld. Van deze aanvragen voldoen 34 initiatieven aan de wettelijke eisen. Zij krijgen geld van de overheid om de school te starten, per augustus 2023. Het is de eerste keer dat de initiatieven volgens de nieuwe wet Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen zijn beoordeeld.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Toekomstbestendige docent is tevens ICT’er, dataverzamelaar en mediawijs

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 05/27/2022 - 09:33
Als het onderwijs flexibel en op maat toegesneden wordt, moeten docenten over allerhande ICT-vaardigheden beschikken. Dat blijkt uit een kader voor ICT-vaardigheden van docenten, opgesteld door onderzoekers van de HAN. Docenten moet niet alleen hun onderwijs kunnen ontwerpen, uitvoeren en innoveren met ICT, ze moeten tevens in staat zijn hun studenten wereldwijs te maken in een digitale samenleving.
Categorieën: Onderwijs nieuws

ICT-studenten Hogeschool van Amsterdam kunnen lesbevoegdheid halen

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 05/24/2022 - 13:28
De Hogeschool van Amsterdam biedt studenten van de opleiding HBO-ICT voortaan de mogelijkheid om binnen de normale studieduur een tweedegraadslesbevoegdheid te behalen. Daarmee kunnen zij na hun opleiding ook lesgeven op het vmbo, mbo en de onderbouw van havo en vwo.
Categorieën: Onderwijs nieuws

WordPress-websites scholen kwetsbaar door backdoor in plug-in

onderwijsnieuwsdienst ICT - za, 05/21/2022 - 09:14
Onderzoekers hebben in een plug-in voor schoolwebsites die op WordPress draaien een backdoor ontdekt waardoor de betreffende site volledig is over te nemen. De leverancier weet niet wanneer de backdoor aan de code is toegevoegd en op welke manier. Scholen worden opgeroepen om meteen naar de meest recente versie (9.9.7) van "The School Management Pro" plug-in van softwarebedrijf Weblizar te updaten.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Scholen schrappen vak informatica

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 05/20/2022 - 12:44
Informatica is veruit het grootste tekortvak in het voortgezet onderwijs. Ervaren docenten gaan met pensioen en er is weinig nieuwe aanwas. Gastdocenten uit het bedrijfsleven schieten te hulp, maar dat biedt geen structurele oplossing.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Pagina's

Abonneren op Edunivo aggregator - Onderwijs nieuws